Tenders

GINOP-2.1.7-15 – Prototípus, termék-, technológia- és szolgáltatásfejlesztés Online kapcsolatú, mobil, használt PET csomagoló palackok gyűjtésére, térfogat csökkentésére használandó berendezés visszavételi, összeg-meghatározó funkcióval kifejlesztése az Innopro-Serv Magyarország Kft-nél

 

Projekt megvalósító:

IPSM KFT – Innopro-Serv Magyarország Korlátolt Felelősségű Társaság

Az IPSM Kft. a 7000 Sárbogárd Akácfa utca Hrsz: 4768/4 telephelyén valósította meg a projektet. A telephely területe 4203m2, melyen egy 150m2 területű, zárható ipari épület található. Az épület anyaga tégla, valamint könnyűszerkezetes tető. Bejárata zárható acél ajtóval beépített. Az épületben elvégezhető volt a berendezés alkatrészeinek összeszerelése, a készülék tesztelése. A telephely zárt, kerítéssel körben védett. Közműveket tekintve villamos energia, víz, csatorna található rajta, gáz csonk a kerítésig kiépítve. Az épület és maga a telephely Tűzvédelmi szempontból is alkalmas volt a projekt megvalósítására, a hatósági előírásoknak megfelel. A projekt utánkövetése is a telephelyen folytatódik. A telephelyen dolgozó munkatársak közül minimum egy fő rendelkezik a szükséges Balesetvédelmi ismeretekkel.

Projektben elkészült gép környezetre gyakorolt pozitív hatásai:

Vajon, mennyi egyszer használatos PET-palack kerül forgalomba egy évben Magyarországon? Egymillió? Százmillió? Egymilliárd? Oké, biztosan sok, de az egymilliárd már túlzásnak hangzik. Vagy mégsem? Ha egy nap csak minden negyedik ember vesz egyetlen palackos italt: egy üdítőt, egy ásványvizet vagy egy gyümölcslevet, az is napi 2,4 millió eldobható PET palackot jelentene. Egy évben pedig 365-ször annyit, ez máris 900 millió lenne.

Ehhez képest a kereskedelmi adatok szerint minden egyes nap több mint 4 millió új palack kerül a boltok polcaira. Azaz évente több mint másfél milliárd! A nagy számok törvénye alapján ennyi csomagolóanyagból, nagyon sok nem vagy nem megfelelő helyen és formában kerül összegyűjtésre, ami sajnos jelentős méretű környezetszennyezést eredményez.

Vessünk véget az értelmetlen szemetelésnek!

Gondolhatnánk, hogy ott vannak a szelektív gyűjtők, azok megoldják a problémát. Csakhogy a rendelkezésre álló adatokból azt a következtetést vonhatjuk le, hogy az eldobható műanyag palackok 70%-át soha nem hasznosítják újra. Csupán egyharmaduk jut el a szelektív kukákig, többségük lerakókban, égetőkben, folyómedrekben vagy erdeinkben végzi, majd mikróműanyaggá szétesve bekerül folyóinkba és az ivóvizünkbe. Egy műanyag palack darabokra esve akár 450 évig is szennyezi a környezetünket. Mindezt azért a néhány percért vagy óráért, amíg elfogyasztjuk a csomagolás tartalmát.

A PET palackok begyűjtését berendezésünk elterjedésével, a nyersanyag érték kifizetésének köszönhetően, a környezettudatosságon túlmenően, anyagilag is ösztönözzük a lakosság széles körében. Ezzel a társadalmunk olyan rétegeiben is meg tudjuk mutatni és el tudjuk ültetni a HULLADÉKBÓL ÉRTÉKET szlogenünk üzenetét, ahol esetleg az életterünk jövőképének formálására még nem fókuszálnak kellően. Pedig a “FÖLDET NEM NAGY APÁINKTÓL ÖRÖKÖLTÜK, HANEM UNOKÁINKTÓL KAPTUK KÖLCSÖN” (David Brower) közismert és manapság sokat ismételt szlogen, mindannyiunk számára ugyanazt a felelősséget jelenti.

Projektben kialakított gép prototípus újdonságtartalma:
 • Innováció a termékazonosításban: új, eddig nem használt technológiákkal vizsgáljuk a termékeket a berendezésünkben (termékek azonosítása, azok felismerése, megkülönböztetése, szelekció).
 • A PET ökológiai lábnyom csökkentésért: préselési technológia alkalmazása a könnyebb, környezetbarát és gazdaságos tárolásért.
 • Speciális technológia: felhasználása a préselés utáni alaktartás miatt (PET anyag negatív tulajdonsága a nehézkes alaktartás).
 • Az „intelligens” berendezés: felhasználói kommunikáció, üzemeltetése és a technológiai rendszer komplexitása NON-STOP Online adatkapcsolat).
 • Az univerzális felhasználhatósága: berendezés teljesen mobil (Bárhol használható, akár hálózati csatlakozás nélkül, tárolási kapacitás szabályozható).
 • A környezetvédelemért: Napelemmel segített energia megtakarítás, környezettudatos kialakítás.
 • Szellemi hozzáadott érték: a technológia tervezése, mely a piacon még nem található.
 • A gazdaságos és környezettudatos logisztika: PET anyagú csomagoló palackok gyűjtésére, és térfogatcsökkentésére, és gazdaságos szállítására egy új technológiát alkalmaz, mely eddig a hazai és külföldi piacokon nem található.
 • Költséghatékony és környezetbarát technológia: A PET palackok újra hasznosítására alkalmazott eljárások és technológiák alapvető és szerves részét képezi, mivel a palackok összegyűjtése az első lépés az újra hasznosítási folyamatban. Jelen pillanatban, ez a legnehezebb feladat, mivel a használt palackok gyűjtése nem tökéletes és csak részben megoldott. Erre kínál egy piacképes megoldást.
Projektben elkészült gép iparági tudományos, műszaki, technológiai újításai:

PET palackok analizálása, felismerése: Elkerülhetetlen, mivel üzemeltető, a visszavitt palackok ellenértékét kifizeti felhasználónak. Eddig a palack átvevő (gyűjtő) berendezések a terméket forma felismerő készülékkel (nagy felbontású kamera), vonalkód felismerő rendszerrel, vagy  nyomás-tartással analizálták. Ezek a technológiák az ép (horpadásmentes) és gyártói fóliával ellátott (még el nem távolított) palackok átvételére voltak képesek. Ez a probléma jelenleg nem megoldott, piacon nem található olyan készülék, mely alkalmas a következőkben megfogalmazott termékeke átvételére. A probléma a már pl. laposra taposott palackok és a fólia vagy gyártói címke eltávolítása után átvételre kínált palackoknál jelentkezett. A mi megoldásunkkal ezek a problémák megszűnnek, mert mi más szempontok alapján analizáljuk a palackokat. Újításunknak köszönhetően, nincs többé olyan palack, mely a kommunális hulladék gyűjtőbe kerül mert a berendezés nem képes azonosítani.

Az felismerést a következő egységek összehangolt kommunikációja végzi:

 • Súly felismerő, meghatározó egység,
 • méret, terjedelem meghatározó egység,
 • anyag sűrűség ellenőrző egység.
 • Új technológia, a piacon még nincs ilyen azonosítási mód!

Térfogat csökkentő és alaktartó technológia:

A térfogat csökkentést préseléssel végezzük, az egyik prés lapba épített vágó, szakító egység használatával, mely a préselési fázis közben végzi feladatát. A kupakot nem kell eltávolítani a palackról. Teljes átvételi ciklus maximum 5 másodperc, ezért felhasználóbarát. Új technológia, a piacon egyedülálló préselési eljárás (speciális préslapok lyukasztóval, melegítővel). A piacon csak daráló és hengeres térfogat csökkentő eszközt használnak, mely működése nem üzembiztos, folyamatos ellenőrzést igényel. A folyamatosan temperált préslappal való alaktartás a PET palackok térfogatcsökkentésénél egyedülálló technológia. Nagyon fontos eleme a berendezésnek, mivel ez az egység biztosítja a palackok préselés utáni alaktartását. Az eddig használt ilyen jellegű berendezések más technológiával üzemeltek, ez egy teljesen új fejlesztési szemlélet eredménye. Ezzel a préselési eljárással a palackokat 1/12 részére zsugorítjuk össze. Ez a térfogat csökkentés a palackok szállításánál bír nagy jelentőséggel. Jelenleg a piacon lévő prés berendezések 1/8 részre képesek összenyomni a palackokat. Ez az arány sajnos a préselési folyamat után 1/6-ra csökken, a palackok anyaga miatt, hiányzik a folyamatos alaktartás. Ha például egy 2 literes palackot veszünk alapul, akkor egy 1000mm x1000mm x 1000 mm (1m3) gyűjtő zsákba 170-200 palackot tudunk gyűjteni zsugorítás nélkül. Az 1/6-odra préselt palackok száma 500-600 db. Ez a mennyiség a palackok alakjának köszönhető, mivel szabálytalanul helyezkednek el a gyűjtő zsákban. Az általunk 1/12 részére préselt palackokból egy a szám 1200-1500 darabra nő a préselési technológia és a kollektálló (rendszerező) kazettás berendezés segítségével. A 2 literes palackok súlya kb. 50 g. A zsugorítás nélküli eljárással egy db 1 m3-es gyűjtőbe legjobb esetben 10 kg palackot szállítunk, az 1/6-ra préselt palackokból 30 Kg. Az általunk fejleszteni kívánt berendezésben gyűjtött palackok súlya közel 75 Kg. Ezek a számadatok összehasonlító adatok. A szállítás során keletkező káros anyagok kibocsájtása kb. az 1/10 részére csökken, illetve a logisztikai helyfoglalás is kisebb lesz. Nem beszélve az ürítés költségeiről és az ürítéskor elhasznált üzemanyag felhasználás csökkentéséről.

A térfogatcsökkentő és rendszerező technológia új, eddig a piacon nem található ilyen jellegű megoldás ebben az iparágban.

Kültéri, mobil moduláris felépítésű felhasználhatóság: Eddigi berendezések helyhez kötöttek voltak, vagy falba beépített, vagy áruházak „belépő terében” használatosak (csak beltéri alkalmazás). Jelenleg nem megoldott a más helyszíneken keletkező PET „hulladék” palackok helyi, azonnali gyűjtése. Itt a különböző rendezvényekre, vasútállomásokra, önkormányzati területekre, forgalmas csomópontokra, egyéb helyekre gondolunk. Berendezésünk bárhol működtethető, ezáltal új felhasználási területeken alkalmazható, napelemmel, mint egyedi, vagy kiegészítő áramforrással való felszerelését tervezzük. A berendezéshez tartozó gyűjtő egység is külön kezelhető, helytől és felhasználási volumentől függően kisebb, nagyobb gyűjtő egységeket kapcsolhatunk hozzá. Természetesen az igényekhez alkalmazkodva alkalmas lesz falba való beépítésre is.

Jelenleg a piacon nem található ilyen széleskörűen alkalmazható berendezés.

A burkolat kialakítása speciális, újrahasznosított PET anyagból terveztük, mely egyedülálló lett volna a piacon. de üzembiztonsági szempontok figyelembevételével, fém alapanyagúra – alumíniumra – módosítottuk. Viszont az újdonságtartalmat gyarapítja az üzembiztonság fokozásához beépített tűzvédelmi rendszert. Önműködő, hőre és lángra önkioldó vezérlőegységgel van ellátva. Ez egyedi, teljesen rendhagyó megoldás a hasonló berendezések között.

Az infokommunikációs egység, „big-data” adattárolással: folyamatos szoftveres adatgyűjtés segítségével, egy több berendezésből álló rendszert üzemeltethetünk egy „távoli” vezérlő helyről. Hibafelismeréssel, annak pontos meghatározásával elkerülhető a fizikai, folyamatos szerviz ellenőrzési tevékenység. Itt a közvetlen hibaküldési folyamatot értjük, melyet a központi szerver szöveges üzenetben küld a szerviz-szolgáltatást végző szerelő kollégának. A felhőtárolóban a napi forgalmi adatok valós idejű és tárolt rögzítése, és elérhetősége biztosított.

Projektben elkészült gép műszaki, működési sajátossága:
 • egy online kapcsolatú ellenőrző és adat szolgáltató tartozék, mely hardver és szoftver elemeket használva teszi biztonságos működésűvé a készüléket, illetve adatokat továbbít a
  központi szerverre, ahol azokat tároljuk. A tervezett PLC vezérlőtől eltérően, a funkció összetettsége révén egyedi vezérlő egységet használunk, saját fejlesztésű vezérlő programmal. A rendszernek alkalmasnak kell lennie arra is, hogy hiba esetén felismerje és diagnosztizálja azt, a szükséges információt modem segítségével továbbítja a központi szerverre. A központi szerver a gép tartózkodási helyéhez legközelebbi szerviz állomást értesíti a hiba meglétéről és annak pontos paramétereiről. Helyi, beépített modem. A rendszernek más szerepe is van az üzemeltetésen kívül. Alkalmasnak kell lennie arra is, hogy nap végén (illetve üzemeltető kívánsága szerint a nap bármely szakában) pontos adatokat továbbítson a központi szerverre az átvételi darabszámokat illetően. Továbbá a rendszer „kommunikál” a felhasználókkal, értesíti őket például a helytelen használatról, az általuk visszavitt PET palackok darabszámáról, az ipari nyomtatót is a rendszer utasítja, és a multimédiás kijelzőt kezeli.
 • Egy napelemmel is működő berendezést fejlesztettünk, mely a 230 V hálózati energia ellátáson kívül az előbbiekben említett egységgel is működik.
 • A külső, felhasználók által használt részen kapott helyet egy LCD monitor. A gép működésével kapcsolatos információkat közvetíti, és multimédiás feladatokat lát el (reklámok). A készülék külső felületén található az ipari nyomtató, mely értékkel bíró blokkokat nyomtat. A felhasználó a monitoron követheti a berendezés utasításait, esetleges helytelen üzemeltetési információkat közöl, valamint bemutatja a berendezés működését. A berendezés alkalmas lesz olyan PR eszközökkel való felszerelésére, mint például LED monitor. (Reklámok feltöltése).
 • A fejlesztés eredményeképpen lehetőség nyílik a felhasználók részére személyes adattár kiépítésére a központi szerveren, melyen azonosító kártya segítségével pontokat gyűjthetnek az általuk visszavitt PET palackok után. A pontok felhasználása üzemeltetőnél kerülhet sor. (például szupermarketek).
 • Továbbá olyan technológiai újításokat tartalmaz, mint a speciális PET palack felismerő és analizáló egység, mely részei a tömeg ellenőrző készülék, tervezettől eltérően a lézer anyag sűrűség vizsgáló berendezés (megtéveszthetőségére a gyakorlati próbák mutattak rá) helyett egy fizikai hossz ellenőrző megoldást fejlesztettünk, illetve egy méret ellenőrző foto-prizmás analizátor. Alkalmassá téve a berendezést a különböző állapotban (laposra taposott, összegyűrt, csavart) visszavitt, használt PET palackok gyűjtésére.
 • A palackok továbbítására használt eszközök biztonságos működést tesznek lehetővé, a speciálisan tervezett formájuk, működési, mozgási mechanizmusuknak köszönhetően. A préselési és a tervezett ultrahangos hegesztés helyett folyamatos temperálással elért alaktartási technológiának köszönhetően a térfogatcsökkenés olyan állapotot eredményez, mely a palackok gyűjtését teszi gazdaságossá. A darálási technológiát azért vetjük el, mivel a hasznosított PET palackok színe meghatározza az árat. Darálási technológiával nem tudjuk az átvett palackokat magas, piaci áron értékesíteni, csak vegyesként, aminek az ára a legalacsonyabb. A technológia jellemzői a speciális formájú préspofák, a pofákba beépített speciális lyukasztó szerszámok, illetve az ellenállásos melegítő modul. A térfogatcsökkentés időtartam minimális, körül-belül 10 másodperc. Ez az idő nem befolyásolja a berendezés átvételi gyorsaságát. A préselési eljárásban a munkahenger meghajtásáról alacsony energiaigényű hidraulikus, vagy pneumatikus, vagy elektromos motor gondoskodik.
 • A gyűjtésre alkalmazott tároló rész a berendezéstől külön álló, méretben a felhasználási igényekhez alakítható, cserélhető vagy akár használata mellőzhető (rögzített beépítés esetén). Ez a megoldás lehetővé teszi, hogy az egy időben ürített tároló kazetta 1200-1500 db palackot tartalmazzon (kb 75 Kg). A fejlesztés eredményeként olyan megoldást alkalmazunk, mely lehetővé teszi a PET palackok újbóli felhasználását magában a berendezésben is.
 • A berendezés burkolatának anyaga is speciális, újrahasznosított PET alapanyagból terveztük készíteni, illetve a gép burkolatának vázát is. Az üzembiztonság (tűzbiztonság) növelése miatt a váz acél szerelvényekből, a burkolat kis részektől eltekintve, alumíniumból készítettük. Ezzel a többszörösen, halmozottan környezet tudatos gondolkodást, cselekvést képviselő szemléletünk nem csorbult, csak más területen valósul meg. A gép sorozatgyártása egyszerűbbé vált. A váz és a burkolat kereskedelmi forgalomban kapható természetes anyagokból készíthető. Ezzel a berendezés fontos tulajdonsága, hogy alkalmas legyen kültéri működésre is, megvalósult.
Projektben megvalósult berendezés prototípus ügyfél kommunikációs felület bemutatása:

LCD monitor alapfunkciók: a rendszer „kommunikál” a felhasználókkal, bemutatja a berendezés működését, használatát, értesíti őket például a helytelen használatról, az általuk visszavitt PET palackok darabszámáról, értékéről, kifizetésre kerülő összegről.

PET visszaváltás folyamat: a külső kamera érzékeli a potenciális ügyfél jelenlétét, a beadó nyílás megközelítésekor a biztonsági retesz elhúzódik, a palack berendezésbe jutását követően az ajtó visszazáródik, ekkor a palackazonosítás megtörténik. A súly, méret és szín azonosításával a palack értéke megállapításra került 1-5 másodperc alatt, ezt követően átkerül a térfogat csökkentő egységbe, ahol a 5-20 másodpercet tölt és ezt követően a tárolóba kerül. A folyamat ezzel lezárul, az újabb palack fogadása indulhat. A teljes mechanikai ciklus várható időtartama 30 másodperc körül tervezett. A blokk, nyugta nyomtatást az ügyfél nyomógomb vagy érintőképernyő segítségével indítja.

Hibás termék (szennyezett, nem megfelelő alapanyagú, vagy idegen anyagot tartalmazó palack) észlelésekor az azonosítást követően a beadó nyílás biztonsági ajtaja nyílik. A hibás terméket az ügyfél el kell, hogy távolítsa a beadónyíllásból.

Amennyiben a berendezés pillanatnyilag üzemképtelen (műszaki hiba, megtelt tároló, vagy kiürült blokknyomtató) a várható üzembe helyezés időpontjáról értesíti az ügyfelet.

Az érintőképernyő „üresjáratban” amikor nincs ügyfél kiszolgálás, bemutatja a berendezés működését, és reklámfelületként üzemel.

Projektmegvalósítás képek:
Projektmegvalósítás videók:

A projekt támogatója:

Köszönjük a Magyar Állam és az Európai Unió támogatását!